Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Σκελετικό σύστημα
Πρόκειται για το σκελετό που στηρίζει το σώμα, συγκρατεί τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Η συνεχής άσκηση δυναμώνει το σκελετό και αυξάνει την κινητικότητά του. Η ποδηλασία έχει θετικό αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα και δύναμη. Εκτός αυτού, ένα δυναμωμένο από την ποδηλασία μυϊκό σύστημα, βοηθάει και προστατεύει και το σκελετικό σύστημα.

Νωτιαίος μυελός και πλάτη

Η στάση του σώματος κατά την ποδηλασία είναι ιδανική, και η κυκλική κίνηση των ποδιών τονώνει τους ραχιαίου μύες, εκεί όπου υπάρχει πιθανότητα να συμβεί ολίσθηση σπονδύλου. Με τον τρόπο αυτό, η σπονδυλική στήλη ενισχύεται και προστατεύεται από εξωτερικές πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ποδήλατο μπορεί να τονώσει τους μικρούς μύες της σπονδυλικής στήλης που είναι δύσκολο να γυμναστούν με άλλους τρόπους άσκησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πόνου στην πλάτη και άλλα σχετικών προβλημάτων.
Οξυγόνο και κυκλοφορία του αίματος
Το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους βιολογικούς οργανισμούς. Είναι η βασική προϋπόθεση για την αναπνευστική διεργασία του ανθρώπου. Η αναπνοή συχνά διαταράσσεται από παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης. Μεταξύ άλλων, η τακτική σωματική άσκηση ενισχύει τους μύες του αναπνευστικού συστήματος, κάτι που οδηγεί σε βελτίωση του αερισμού των πνευμόνων και, επομένως, έχει θετική επίδραση στην εισροή οξυγόνου στον οργανισμό. Τεράστιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία μπορούν να επιτευχθούν με αξιοποίηση της ενέργειας και του μεταβολισμού αυτή, μέσω μέτριας ποδηλασίας.

Καρδιά και καρδιοαγγειακές παθήσεις

Η καρδιά είναι ένα από το πιο σημαντικά όργανα για μια υγιή ζωή, αλλά ατροφεί από την υπολειτουργία. Η ποδηλασία είναι η ιδανική εξάσκηση για να δυναμώνει η καρδιά, με τη λιγότερη φόρτιση της καρδιάς. Μειώνονται όλοι οι παράγοντες που προκαλούν έμφραγμα, ενώ η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται κατά 50%